Előfizetői tartalom

Mi a friss inflációs előrejelzés legfőbb üzenete?

Portfolio
A friss előrejelzés legfontosabb üzenete, hogy a monetáris politika számára releváns időtávon - a jegybanki stáb alapfeltevéseinek teljesülése esetén - az infláció a korábban vártnál alacsonyabb lehet. A következő hónapokban a novemberben jelzettnél magasabb - 9 százalék körüli - infláció várható, majd az év végétől a korábbi előrejelzésnél is gyorsabb inflációcsökkenés várható, így a 2008-as éves átlagos infláció a középtávú cél közelébe kerülhet. Bár a ma megjelent inflációs jelentésben (időközi felülvizsgálat, mely a novemberi teljeskörű előrejelzés alappályájára épül) számszerűen jelentős mértékben változott inflációs pálya, a jegybanki stáb középtávú makrogazdasági folyamatokról alkotott képe a főbb irányokat, közgazdasági összefüggéseket illetően nem módosult.

Az időközi felülvizsgálat összefoglalója szerint a fiskális intézkedések elsődleges árszintnövelő hatásának kifutását követően a belföldi kereslet csökkenése és a laza munkapiac az infláció csökkenésének irányába fog hatni. Alappályában novemberhez hasonlóan azzal számoltak a szakértők, hogy a várakozások középtávon jól horgonyzottak, az ár- és bérkoordinációs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés