Előfizetői tartalom

Jelentősen csökkentette jövő évi inflációs előrejelzését a jegybank (2.)

Portfolio
Friss inflációs jelentésében a novemberinél jóval alacsonyabb 2008-as inflációs prognózist tett közzé a jegybank szakértői stábja ma. A kedvezőbb alapfeltételek (erősebb forintárfolyam, alacsonyabb olajár) hatására az előrejelzés a várakozásoknál is nagyobb mértékben esett, így megalapozta, hogy a monetáris tanács ne emelje ma a kamatokat. A portfolio.hu múlt heti konszenzusában az elemzők jellemzően arra számítottak, hogy néhány tized százalékponttal csökken 4.1%-ról a 2008-as prognózis.

Az idén 7.4 százalékos, jövőre 3.4 százalékos lehet az éves átlagos drágulás üteme. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a legfontosabb, a prognózisokhoz használt adatokat.Az alábbi ábrák a friss inflációs jelentésben találhatók. Az első arra mutat rá, hogy a jegybank szakértői stábja szerint várhatóan 9% körül több hónapig "tetőzik" az éves szintű átlagos áremelkedési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés