Előfizetői tartalom

Inflációs jelentés: változatlan gazdasági- és bérnövekedési prognózis, gyorsabb külkerbővülés idén

Portfolio
Míg a novemberi előrejelzésben megfogalmazotthoz hasonlóan most is 2.5%-os idei évi GDP-növekedési prognózist fogalmazott meg szabály alapú előrejelzésében az MNB stáb, addig mind az export-, mind az importbővülésre vonatkozó prognózis mintegy 2-2%ponttal emelkedett. A 2008-as GDP-növekedési előrejelzés 2.4%-ról 2.6%-ra változott, miközben az exportbővülési előrejelzés kétszer olyan mértékben növekedett, mind az importra vonatkozó. Mindezek következtében mind az idei, mind a 2008-as GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiányra vonatkozó novemberi előrejelzésnél várhatóan alacsonyabb lehet a tényadat. Hasonló mondható el a külső finanszírozási igényre 3 hónapja megfogalmazott prognózisokra is.

A lakossági fogyasztás visszaesését ugyanolyan mértékűnek (0.9%-os) látja most is az MNB-stáb, mint három hónapja, míg az állóeszköz-beruházások növekedési üteme kissé kedvezőbb (2.3%) a novemberi előrejelzésnél.Kapcsolódó cikkünk2007.02.26 14:04 Jelentősen csökkentette jövő évi inflációs előrejelzését a jegybank (2.)Kiemelendő, hogy miközben mind a monetáris...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés