Előfizetői tartalom

"Bezsákoltak" állampapírból a külföldiek az év végén

Portfolio
Piaci értéken számítva az állampapírokon összesen 39 milliárdos nem realizált árfolyamveszteséget, a tőzsdei részvényeken 1147 milliárdos, a befektetési jegyeken 8 milliárdos árfolyamnyereséget könyvelhettek el a különböző tulajdonosi szektorok 2006 során - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által félévente közölt friss statisztikából. Az év egészében az állampapírok állománya 886, a részvényeké 1028, a befektetési jegyeké 652 milliárd forinttal emelkedett. Míg 2006 egészében a külföldiek nettó értelemben alig 15 milliárd forintért vásároltak magyar tőzsdei részvényeket, addig éves szinten közel 880 milliárd forintnyi árfolyamnyereségre tettek szert, emellett a kivezetések összességében mintegy 72 milliárddal csökkentették a tőzsdén jegyzett részvényeik piaci értékének állományát. A BUX-index tavaly 19.5%-ot emelkedett, így a külföldiek hatalmas árfolyamnyeresége ennek tükrében nem igazán meglepő. A tőzsdei részvények piaci állománya az év végi "árfolyamhajrá" következtében egy negyedév alatt közel ezer milliárddal kerek 8 ezer milliárd forintra ugrott 2006. végére. Ez a becsült 2006-os GDP-nek kb. 34%-át jelenti, ami nemzetközi összevetésben még mindig nagyon alacsonynak számít. A negyedéves bontású MNB-statisztikából kiderül az is, hogy 2006. III. negyedévének végére először átlépte a bűvös 10 ezer milliárd forintos határt a magyar állampapírok piaci értéken számított állománya, mely a negyedik negyedévben tovább emelkedett.

A legnagyobb és legérdekesebb változások 3 és 12 hónap alatt. Az áttekinthetőség kedvéért az alábbi táblázatban összefoglaltuk a három főbb értékpapír fajta tulajdonosi szerkezet szerinti állományát és az ezekben egy negyedév alatt bekövetkezett változásokat. Jól látszik, hogy az államháztartás mindhárom szegmensben intenzív eladói pozíciót vett fel, míg a külföldiek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés