Előfizetői tartalom

Véget ért az MNB-sorozat - kamatvágások a láthatáron

Portfolio
Az inflációemelkedés tetőzésének küszöbén az elemzői kar döntő többsége úgy látja, hogy befejeződött Magyarországon a kamatemelési sorozat - derül ki a portfolio.hu 19 szakértő válaszával készített felméréséből. A jövő hétfőn várhatóan 8%-on maradó irányadó ráta az év második felében a konszenzus szerint összességében 100 bázisponttal 7%-ra csökkenhet 2007. végére. A szakértők kamatpályára vonatkozó várakozását a bejelentett új jegybankelnök személye egyáltalán nem befolyásolta. Jövő hétfőn hozza nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank a friss inflációs jelentését is, melyben a szakértők túlnyomó többségének várakozása szerint kissé csökkenhet a 2008-as éves átlagos (feltételes, szabály alapú) inflációs prognózis. A múlt novemberi előrejelzéshez képest enyhén kedvezőbbé váló közép távú inflációs képet azonban bizonyos lényeges kockázatok beárnyékolják. Ebben a helyzetben az éppen búcsúzó jegybankelnök kommunikációja különösen fontos.

Tavaly december közepén még 8.5%-on látták tetőzni a magyar kamatemelési ciklust az elemzők, most a 19 választ adó közül 4 szakértő lát még esélyt arra, hogy a jelenlegi 8%-ról bekövetkezhet még monetáris szigorítás a következő hónapokban. A friss felmérés alapján úgy tűnik, hogy elült a dilemma, hogy lesz-e még folytatása a kamatemelési sorozatnak. Ez az elmúlt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés