Előfizetői tartalom

Simor - egy "piacbarát" megoldás

Portfolio
"Piacbarát" megoldás mellett döntött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor Simor Andrást, a Deloitte elnökét jelölte a jegybankelnöki székbe. Simort a piac a legesélyesebb jelöltnek tartotta, menedzseri képességei, eddig mutatott megfontoltsága erős fegyver lehet a kezében a következő években. Simor nem tartozott a politikailag "megbélyegzett" jelöltek közé, mely mindenképpen előny az erősen átpolitizált gazdaságpolitikában, és jó alap arra, hogy a jegybanki függetlenség elve továbbra is érvényesüljön. Simor eddig monetáris ügyekben nem igazán szólalt meg, tapasztalatai meglehetősen korlátozottak, viszont mellette szól, hogy a konvergencia tanács tagjaként már foglalkozott makropénzügyekkel, képességeit egy nagy tanácsadó és könyvvizsgáló cég élén bemutatta. Simor egyik legnagyobb kihívása, hogy az elnöki periódus végére az eurót hazánkban is bevezessék. Természetesen a feltételek megteremtése nem egyedül az elnök feladata és lehetősége, de mindenképpen a pálya csúcsát jelentené az esemény.

"Piacbarát" megoldás mellett döntött Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor Simor Andrást, a Deloitte elnökét jelölte a jegybankelnöki székbe. A miniszterelnök olyan politikailag semleges személyt jelölt a posztra, aki feltehetően képes lesz az intézmény további függetlenségét biztosítani. Simornak jó esélye nyílhat arra, hogy elődjénél kevésbé konfrontatív módon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés