Előfizetői tartalom

Maradhat a kamatszint - 11 hazai és külföldi elemzői reakció a januári inflációra

Portfolio
A decemberi 6.5%-ról 7.8%-ra ugrott januárban az éves alapú fogyasztói árdrágulás üteme, ami az előzetes várakozásoknál (7.5-7.6%) kissé magasabb. A monetáris politika által kiemelten figyelt maginfláció éves szinten a decemberi 4.9%-ról 5.6%-ra emelkedett januárban. Az inflációugrás belső szerkezete nem olyan borús, mint első ránézésre tűnik: a nagymértékű távhőár-emelés már benne van az adatokban (30.6%-ra adódott), és az ilyen helyzetekben fokozott figyelmet érdemlő harmonizált mutató is "csak" 8.4%-os éves szintű átlagos áremelkedést jelez. Kissé kedvezőtlen, hogy a gyógyszerár-emelkedésnek csak a felét (9%) számolta el a KSH januárra. Lényeges, hogy a nagymértékű gázár-emelés hatása még egyáltalán nincs benne a most közzétett adatokban. Az alábbiakban 11 hazai és külföldi elemzői rekaciót foglaltunk össze, melyek teljes terjedelmükben a portfolio.hu angol oldalán olvashatók. A reakciók alapján kissé többen vannak azok, akik a 8%-os magyar kamatszint tartását valószínűsítik a következő hónapokban (nem mindenki fejtette ki konkrét várakozását a kamatokról).

Dwyfor Evans, a Bank of America londoni elemzője szerint a januári adat csak a kormányzati lépések miatti átmeneti inflációugrás eredménye, így nem fog kiváltani monetáris politikai lépést (kamatemelést). Míg Kovács György, a Budapest Economics budapesti elemzője szerint a kamatemelési várakozások valószínűleg élénkek maradnak. Hozzátette: a vártnál magasabb januári...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés