Előfizetői tartalom

Kilőtt az infláció, beszakadt a növekedés! - Ellentmondásos makroadatok (3.)

Portfolio
Januárban 7.8 százalékos volt az infláció, az előzetes várakozások ennél kisebb, 7.6 százalékról szóltak. Decemberben az egy évre visszatekintő drágulás 6.5 százalék volt. A monetáris politika által kiemelten figyelt maginfláció éves szinten a decemberi 4.9%-ról 5.6%-ra ugrott januárban. Ezek mellett jó hír viszont, hogy az infláció belső szerkezetét figyelve már egyáltalán nem olyan kedvezőtlen a head-line mutató. A hatósági áremelések nagyjából olyan mértékben jelentek meg az indexben, mint ahogy számítani lehetett rá (vagy talán egy kicsit még többet is tartalmaz), az e körön kívüli tételeknél pedig mérsékelt maradt az árdinamika. Negatív ugyanakkor, hogy a negyedik negyedévben a kiigazított adatok szerint csupán 3.4%-kal, a saját konszenzusunknál (3.5%) is lassabban nőtt a magyar gazdaság a kedvező euró-zóna bővülési adatok mellett is.

A makroadatokról elemzői kommentárok teljes terjedelmükben a portfolio.hu angol oldalán találhatók: infláció: INSTANT VIEW - Hungary Jan CPI leaps to 7.8% yr/yr from 6.5% in Dec GDP: INSTANT VIEW - Hungary GDP growth drops to 4.0% in 2006 from 4.4% in 2005 Megugró infláció. A head-line inflációs adat értelmezéséhez, illetve a várakozásokhoz való viszonyához meg kell vizsgálni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés