Előfizetői tartalom

Mikor és kivel beszéltél? - Sokkal többet tudhatnak rólad, mint gondolnád

Portfolio
Az eddigieknél jóval több adatforrás használatát tenné lehetővé a titkosszolgálatoknak az az új törvénytervezet, amely uniós irányelv alapján az igazságügyi, a titkosszolgálati és a gazdasági minisztérium koordinációjában készül - írja a Népszabadság. A tervezet a sikertelen hívások adataival, a mobiltelefonok helymeghatározási adataival, illetve az internet-használat, az e-mailezés, és a netes telefonhasználat során keletkező adatokkal bővítené azon információk körét, amelyeket a szolgáltatóknak tárolniuk, valamint az arra jogosult szervek felé felhasználhatóvá kellene tenniük. A módosítás alapján a titkosszolgálatok, nyomozó hatóságok, ügyészségek és bíróságok több száz távközlési, illetve egyéb szolgáltató adatbázisaiból "halászhatnának". Fontos, hogy pl. a rögzített beszélgetések tartalmát csak bírói engedéllyel lehetne meghallgatni.

Az új szabályozás célja, hogy a hozzáférésre jogosult szervek minden tagállamban azonos színvonalú és mélységű segítségre számíthassanak a nemzetközi bűnüldözés, a terrorizmus elleni harc terén, figyelembe véve az internet és a mobilkommunikációs eszközök térnyerését a bűnözők körében. Mivel a nemzetbiztonságot az EU a tagállamok belügyének tekinti, az irányelv...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés