Előfizetői tartalom

Meglepő dolgokat jelentettek be szomszédunkban

Portfolio
Váratlanul 75 bázisponttal 8%-ra csökkentette az irányadó kamatot a román jegybank monetáris tanácsa péntek esti bejelentése szerint. Az elemzők teljesen megosztottak voltak abban, hogy szinten marad-e a kamatszint, vagy 50 bázispontos csökkentés következik be. Ettől különböző fejlemény, de szintén meglepő, hogy pénteki adatközlés szerint 50.6%-kal (!) nőtt 2006-ban a román külkereskedelmi mérleg hiánya az előző évhez képest. Ez egyrészt a gazdaságszerkezet modernizációs igényét mutatja, másrészt akár komoly problémákhoz is vezethet a következő időszakban.

A román jegybank lépését az erős lejjel, illetve az infláció elmúlt időszakbeli mérséklődésével indokolta (tavaly lényegében felére csökkent a pénzromlási ütem, év végére az 5%-os célérték alá süllyedve). Ezen tényezők mögött a korábbi, összesen 125 bp-os monetáris szigorításnak bizonyára szerepe volt, ami vártnál is nagyobb (2006-ban összesen mintegy 10%-os)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés