Előfizetői tartalom

Bejött a spekuláció: megugró rubel, csökkenő dollársúly

Portfolio
Bejött tegnapra az az elmúlt napokra jellemző devizapiaci spekuláció, hogy az orosz jegybank nagyobb mértékű rubelerősödést fog engedélyezni az infláció elleni harc jegyében (importárakon keresztüli leszorító hatás). A központi bank ugyanis az irányított lebegtetéssel jellemezhető árfolyampolitikában igyekszik fékezni a rubel felértékelődését, tegnap azonban 0.3%-os erősödést engedélyezett. A dollárral szembeni jegyzések a tegnap reggeli 26.50 körülről estére 26.30-ig süllyedtek (0.7%-os izmosodás), melynek enyhe korrekciója mutatkozik a mai napon. A rubel a tegnapi lépéssel még nem érte el a tavaly november végi 26.20 körüli árfolyamszintet, ami mintegy 6 éves csúcsot jelentett.

A rubelfelértékelődést engedélyező lépés időzítése abban az értelemben meglepő, hogy a napokban megjelent januári infláció az árnyomás enyhülését jelezte. Elemzők szerint az infláció árfolyamerősödésen keresztüli leszorítása összefügghet az idén év végi parlamenti és a 2008-as elnökválasztásra való felkészüléssel, amely események a várhatóan fokozódó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés