Előfizetői tartalom

Kiderült a turpisság: miért jóval terv feletti Brüsszel idei hiányprognózisa? (4.)

Portfolio
A kormány által tervezett 6.8%-kal szemben csak 7.4%-ra csökkenhet a GDP arányában idén az államháztartási hiány - olvasható majd a ma megjelenő Európai Bizottsági jelentésben a Napi Gazdaság értesülései szerint. Bár a lap nem említi, de a testület csak ősszel és tavasszal frissíti az egyes országokra vonatkozó előrejelzéseit, emiatt a 7.4%-os szám még az ősszel megfogalmazott prognózist takarja. Ez ugyan furcsának tűnhet első ránézésre, de ez a gyakorlat a konvergenciaprogramok értékelése óta teljesen általános. Információink szerint az értékelés kvalitatív módon jelzi, hogy a hiány az őszi prognózisnál kisebb lehet, ezt az (őszi) előrejelzést pedig csak az áttekintő táblázatok tartalmazzák. Ezen információk alapján cikkünk korábbi verziójával szemben nem beszélhetünk arról, hogy Brüsszel az idei hiánycél elvétésének lehetőségét jelzi előre.

A piaci elemzők, illetve a Magyar Nemzeti Bank szakértői az utóbbi időben inkább a hiánylefaragás túlteljesülését valószínűsítették, vélhetően az Európai Unió tavaszi előrejelzése is ehhez fog közelíteni. Ugyanakkor az elmúlt évek kedvezőtlen tapasztalatai miatt aligha valószínű, hogy az unió a deficit alálövését jósolja majd, inkább a kormányzati deficitcél...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés