Előfizetői tartalom

Lanyhuló munkaerőpiac az USA-ban (3.)

Portfolio
Az idei évet enyhe gyengüléssel kezdte az amerikai munkapiac. A feszítettség enyhült: januárban az előrejelzéseket alulmúlóan mindössze 111 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság, és a munkanélküliség is növekedett. Így januárban az állást keresők aránya 4.6 százalék volt. A lazuló munkapiac hatására a bérek is a várakozások alatt emelkedtek. Az adatok alapján tehát a munkaerőpiac oldaláról jelentkező esetleges inflációs nyomás - melyre a korábban a FED is hivatkozott - a korábban véltnél enyhébb lehet, emiatt a további esetleges kamatemeléssel kapcsolatos félelmek végleg elmúlhatnak.

A vártnál kisebb munkaerőpiaci bővülés mellett túlzott pesszimizmusra a jelentés így sem ad okot. A negyedik negyedévet tekintve ugyanis a várakozások feletti munkahely-bővülésről számolnak be a statisztikusok. Decemberre mintegy 40 ezerrel megemelte adatát a Kereskedelmi Minisztérium; nagyjából ennyivel maradt el a januári adat a várakozásoktól.Fennmaradt a gazdaság dualitása:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés