Előfizetői tartalom

Bő 2%-os reálbércsökkenés novemberben - erősödő elbocsátási hullám a közszférában

Portfolio
Tavaly novemberben a reálkeresetek 2.4%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, míg októberben a csökkenés csak 0.4%-ot, szeptemberben 1.8%-ot tett ki - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A fokozódó reálbércsökkenés két irányból érte a lakosságot: egyrészt a tavaly őszi hatósági áremelések inflációgerjesztő, másrészt az adó- és járulékemelések hatása felől. Az adatok arra utalnak, hogy tavaly év végéhez közeledve erősödött az elbocsátási hullám a közszférában. Az esetleges újabb jegybanki kamatemelés szempontjából fontos fejlemény, hogy nem folytatódott az éves szintű bruttó keresetek fokozódó emelkedése novemberben a versenyszférában: az októberi 11.2%-ról 8.6%-ra lassult a bővülés üteme.

Novemberben a bruttó keresetek éves szinten 6.6%-kal emelkedtek, ami jelentős lassulást mutat az októberi 9.3%-os bővüléshez képest. A nettó keresetek emelkedési üteme az októberi 5.9%-ról 3.8%-ra mérséklődött. Az év első 11 hónapját tekintve a bruttó átlagkeresetek 7.7%-kal, a nettó átlagkeresetek 7.4%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-novemberi reálkereset...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés