Előfizetői tartalom

Járai: "a kormányfő behúzott a csőbe"

Portfolio
Terjedelmes összeállítást közölt a mai Figyelő Járai Zsigmond hamarosan leköszönő jegybankelnök munkásságáról. Ennek egyik része a gazdaságpolitika súlyos hitelességvesztésével járó, 2003. június eleji forint árfolyamsáv-eltolás körülményeire tér ki. Mint ismert: a 2003. június 4-i kormányülésen döntés született arról, hogy a forint ingadozási sávjának közepét az addigi 276.10 forintról 282.36 forintra módosítják (mintegy 2.2%-kal), melyhez a jegybank beleegyezése is szükséges volt. A hetilap szerint azonban Járai a jegybanki stáb határozott tiltakozása mellett a döntés előtti napon is ellenezte a kormány tervét, a közös döntés azonban mégis megszületett.

Az említett napon reggel részt vett a kormány ülésén a jegybankelnök is, úgy, hogy a megelőző napokban még 250 forint körüli eurókurzus mellett tartotta elképzelhetőnek az inflációs cél teljesíthetőségét. Járai a lapnak a következőket mondta: "A sáveltolást a miniszterelnöknél is elleneztem. Rossz döntés volt, nem volt megfelelően előkészítve. A monetáris tanács...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés