Előfizetői tartalom

9.4%-os lehetett a tavalyi áht-hiány - jelentős előny a rajtnál

Portfolio
9.4% körüli lehetett a GDP arányában a tavalyi eredményszemléletű államháztartási hiány - jelezte egy tegnapi bécsi konferencián Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Világgazdaság szerint. A pénzforgalmi adatok alapján mi ennél jóval magasabb, 9.8% körüli deficitszámot valószínűsítettünk január elején. A ma délután 3 órakor kezdődő pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón (melyről természetesen élőben tudósítunk) várhatóan fontos részleteket ismerhetünk meg a tavalyi évi hiányalullövés okairól, illetve az idei hiány éven belüli lefutásáról.

Mint ismert, tavalyra a kormányzat óvatossági megfontolások miatt 10.1%-os deficitcélt fogalmazott meg, ehhez képest a 9.4% jelentős pozitív irányú eltérést jelent és egyúttal hatalmas előny az idéntől beinduló deficitcsökkentési pályában. Az idei cél 6.8%, 2008-ra 4.3%, 2009-re 3.2%, 2010-re 2.7% a decemberben beadott konvergenciaprogram szerint.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés