Előfizetői tartalom

Nagy ugrás küszöbén - 9% alatt marad-e év elején az infláció?

Portfolio
Minimálisan gyorsulhatott decemberben a fogyasztói árdrágulás éves üteme: a novemberi 6.4%-ról 6.5%-ra változhatott az infláció - derül ki a portfolio.hu által ma 15 elemző megkérdezésével készített felmérésből. Januárban a széleskörű hatósági áremelések kezdenek beütni: az éves alapú index konszenzusunk szerint 7.5%-ra, februárban 8.7%-ra ugrik, majd márciusban utóbbi értéken marad. Az idei első negyedéves konszenzusos inflációs pálya 0.2, 0.4 és 0.6%-ponttal alacsonyabb saját, közelmúltban közölt prognózisunknál, de mindenképpen figyelemre méltó, hogy 0.1-0.2%-ponttal magasabb, mint az egy hónappal ezelőtt adott becslések konszenzusa. Az év második felében várhatóan megindul majd a nagy index-szakadás, melynek nyomán év végére 4.9% körülre mérséklődhet az éves ráta, mely szintén 0.2%-ponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti felmérésünk eredményénél.

A Központi Statisztikai Hivatal holnap reggel 9 órakor teszi közzé a 2006. decemberi inflációs adatot. 6.5%-os adat mellett 3.9%-os lenne a 2006-os éves átlagos pénzromlási ütem (részletes elemzői előrejelzések a cikk végén táblázatban találhatók). A novemberről decemberre várt minimális inflációemelkedés mögött több tényező együttes hatása húzódik meg. A ruházati...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés