Előfizetői tartalom

Mégsem megy annyira gyorsan a bolgároknak az eurobevezetés

Portfolio
Míg az EU-csatlakozási tárgyalások során azt hangoztatták a bolgár illetékesek, hogy röviddel a taggá válás után belépnek az euro előszobáját jelentő ERM-II árfolyam-rendszerbe és 2010-ig az euroövezetbe, addig tegnap a bolgár pénzügyminiszter már a fentiektől már kissé eltérő hangvételben nyilatkozott. Egy bolgár tv-nek adott tegnapi interjújában a Plamen Oresaszki úgy fogalmazott, hogy az infláció alakulásától függően Bulgária két, három, vagy akár öt év múlva vezetheti be a közös európai fizetőeszközt.

A Reuters november végi átfogó felmérésében a térségi stratégák szerint várhatóan 2012-ben vezetheti be az eurót Bulgária, melyet 2013-ban követhet Románia. Az egy hete EU-taggá vált ország jelenleg 4 maastrichti kritériumnak már megfelel, az inflációs pálya azonban bizonytalanságot hordoz magában. 2006-ban az éves átlagos pénzromlási ütem 6.9% körül alakulhatott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés