Előfizetői tartalom

1%-os SZJA-felajánlások: 660 m Ft mégis a költségvetést gyarapította

Portfolio
A 2005-ös személyi jövedelemadóból származó érvényes egyszázalékos felajánlások nyomán a civil szerveztek 7.7, az egyházak 3.8, a kiemelt költségvetési célok (öt alap) 1.6 milliárd forintnyi forráshoz jutottak. A megjelölt 25728-ból azonban több mint ötezer civil, vagy annak mondott szervezet nem jutott hozzá a pénzhez, mert nem küldte vissza az APEH-nek azt az adatlapot, amelyen a hatóság annak igazolását kérte, hogy a kedvezményezett valóban megfelel a törvény szabta követelményeknek, és kéri is a neki szánt összeget.

Így összesen a felajánlások 1.7%-a, 233.2 millió forint - több mint 38 ezer magánszemély adójának egy százaléka - maradt a költségvetésnél - hívja fel a figyelmet a Népszabadság. Ezen felül 431 millió forint szintén nem "ért célba" amiatt (azaz a költségvetést gyarapította), hogy a felajánlás érvénytelen volt, mert eleve be sem fizették határidőre az adót, vagy egyszerre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés