Előfizetői tartalom

Minden magyar érintett lehet - szárnyaló hiány az egészségügyi kasszában

Portfolio
Az egészségbiztosítás ellátásait és az ellátások fedezetét meghatározó szabályozás a bevételek és kiadások összhangját hosszabb távon nem teremtette meg, az E. Alap pénzügyi egyensúlya rövidtávon sem javult, az állam finanszírozási terhei növekedtek - állapítja meg az Állami Számvevőszék az Egészségbiztosítási Alap (E. Alap) 2002-2005 közötti működésének ellenőrzéséről kiadott jelentésében. A finanszírozási probléma komolyságát jól mutatja, hogy az E. Alap hiánya a 2002-es szinthez képest 2005-re 4.3-szeresére, mintegy 375 milliárd forintra ugrott. Ezért elsősorban a kiadások több mint kétharmadát adó természetbeni ellátások emelkedése a felelős, azon belül is a kiadások mintegy 65%-át eredményező gyógyító-megelőző ellátások változása és a magas ütemben növekvő gyógyszertámogatások voltak a hangsúlyosak. A jelentés megállapítja továbbá, hogy az E. Alap állandósult, növekvő hiányához a járulékfizetői kör szűkülése, az ellátások járulékfizetéssel nem fedezett növekvő igénybevétele, egyes ellátási kiadások aránytalan emelkedése vezetett.

Mi történt fő vonalakban?. Az ÁSZ felhívja a figyelmet arra is: kiadások, és így a hiány alakulását befolyásolta, hogy az ellátási kötelezettséget teljesítő járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények finanszírozása az OEP számára kötelező volt. Lényegében tehát az Alapkezelő a rá vonatkozó jogszabályok alapján kifizető pénztárként (és nem biztosítóként)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés