Előfizetői tartalom

Teljesített minisztériumi leépítések - még nincs itt az elbocsátási hullám vége

Portfolio
Az ambiciózus terveknek megfelelően zajlott le a 2006-ra vonatkozó minisztériumi létszámleépítés, azaz a tavaly év közbeni 8390 fős összlétszám idén év elejére 6200 fő körülre (azaz mintegy 26%-kal) csökkenhetett - derül ki a Népszabadság és a Napi Gazdaság körképéből. Összességében több mint 15 ezer ember távozott tavaly a minisztériumokból és a központi költségvetési szervektől. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium háttérintézményeinél pl. a több mint 8400 fős létszám 6%-kal apadt. A Népszabadság értesülései szerint a közszféra karcsúsítása nem áll le: az államreform-bizottság tervei szerint ebben az évben további elbocsátásokra lehet számítani.

A nagyszabású minisztériumi létszámcsökkenés (üres helyek megszüntetése, elbocsátások, nyugdíjba vonulás) már csak azért is lehetett eredményes, mert érdekvédők szerint szigorú az ellenőrzés és nagy kockázatot vállalnak az adott intézmények, ha a nyári rendeletben előírt létszámkorlátot túllépi. Előfordult azonban az is, hogy egy-egy megüresedő minisztériumi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés