Előfizetői tartalom

Románia és Bulgária az EU, Szlovénia az euró-zóna tagja lett

Portfolio
Tegnaptól az Európai Unió 25-ről 27 tagúra bővült, miután Románia és Bulgária is a közösség tagjává vált. A két országban hatalmas utcabálokkal ünnepelték szilveszter éjjelén a jeles eseményt. Szlovénia tegnaptól - elsőként az EU-hoz 2004-ben csatlakozott 10 új tagállam közül - már euróval fizethet, így az euró-zóna 12-ről 13 tagúra bővült (Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia), lélekszáma pedig mintegy 310 millió főt tesz ki.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel döntött arról, hogy főként a közigazgatás, az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni harc terén mutatkozó hiányosságok mellett is most januártól csatlakozhat Románia és Bulgária az EU-hoz, azaz nem alkalmazta a brüsszeli testület a csatlakozási szerződésekbe épített védzáradékot. Ez egy évvel későbbre csúsztatott csatlakozást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés