Előfizetői tartalom

MNB: Jó a csomag - nagyjából

Portfolio
A kiigazítás során bejelentett adóintézkedések, mint minden adóemelés, növelik a magyar adórendszerben megjelenő torzításokat, ami az erőforrások kevésbé hatékony felhasználását eredményezi, csökkentve a potenciális növekedést, az egyetlen kérdés csupán ennek mértéke. Az adóintézkedések között nagy súlyt kapott a munkát terhelő direkt adók emelése, habár a nemzetközi megfigyelések szerint hasonló adóbevétel mellett az indirekt adók (pl. a fogyasztást terhelő adók) emelése a megtakarításokat és így a hosszabb távú tőkefelhalmozást sem vetné vissza olyan mértékben. Ebben az esetben akár kisebb is lehetne a hosszabb távú növekedést fékező hatás - állítja az MNB.

A csomag ugyanakkor orrnehéz, kiadáscsökkentésre koncentráló - ebben a két fontos tényezőben a nemzetközi tapasztalatok szerint nem tér el a sikeres programoktól a magyar, hívja fel a figyelmet Csermely Ágnes a Magyar Nemzeti Bank szakértője.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés