Előfizetői tartalom

Lassulhat a jövedelmi felzárkózás a fejlett Európához - ahogy az MNB-ben látják

Portfolio
Magyarország továbbra sem teljesít egyetlen maastrichti kritériumot sem - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank szakértői stábja által készített jelentés a konvergenciáról. Az infláció 2008-2009-ben kerülhet közel a referencia értékhez, a költségvetés feltehetően a programban megfelelően alakul majd. A termelési tényezők és a termelékenység múltbeli tendenciáinak mélyebb elemzése a potenciális növekedést illetően már a konvergenciaprogram intézkedései nélkül is alapvetően lefelé mutató kockázatokra hívja fel a figyelmet. A konvergenciaprogram keretében végrehajtott adóemelések közvetlen hatása a potenciális növekedés szempontjából egyértelműen negatív. Ezt valamelyest ellensúlyozhatja, ha sikerül tartós fiskális egyensúlyt teremteni, és ennek nyomán csökken a kockázati prémium. A külföldi tapasztalatok alapján az EU-s fejlesztési forrásoktól nem várható jelentős növekedési többlet. Mindezek alapján nem zárható ki, hogy a magyar gazdaság fejlett Európához való jövedelmi felzárkózása a korábban feltételezettnél lassabban fog folytatódni.

Nominális konvergencia vagy inkább divergencia?. 2006 elején az infláció a referenciaérték közelébe került, az év második felében ugyanakkor az áfa- és szabályozottár-emelések, illetve korábbi költségsokkok elhúzódó begyűrűzésének hatására az újból emelkedésnek indult. A jövőre várható átmeneti emelkedés után az infláció 2008-2009-ben kerülhet újra közel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés