Előfizetői tartalom

Erős az euró, Trichet mégis hallgat - miért?

Portfolio
Nem jelent különösebb reálgazdasági problémát a gyenge dollár az euró-övezet számára, sőt az 1.3-as árfolyam éppen a valutaunió erejét mutatja. Az amerikai lendületvesztés ugyanis egyre kisebb mértékben befolyásolja az európai gazdaságot - mutat rá a Newsweek. A 2004-es történelmi rekord szint (1.367) lehet a kulcspont, ami felett a szakértők szerint az EKB már kamatcsökkentésre szorulhat.

2006 során eddig mintegy 12 százalékkal emelkedett az euró dollárral szembeni árfolyama, amit egyesek rettegve figyelnek. Thiery Breton, francia pénzügyminiszter nem oly rég aggodalmát fejezte ki az erős euróval kapcsolatban, mondván az rontja az európai exportőrök pozícióit. Nem sokkal később Nout Wellink, holland jegybankelnök és EKB kamatdöntő ezt "pavlovi reakciónak"...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés