Előfizetői tartalom

Nem véletlenül szállt le a gyorsvonatról novemberben a forint - Merre tovább?

Portfolio
Összesen csak mintegy 70 milliárd forinttal növelték magyar piaci kitettségüket a külföldiek novemberben, ami eltörpül pl. az októberi mintegy 650 milliárd forintot kitevő nettó magyar eszközvásárlás mellett. A Magyar Nemzeti Bank friss ábrakészlete alapján ez állhat a forint novemberi lelassuló, bizonyos időszakokban megálló száguldása mögött. A folyamat azonban így is oda vezetett, hogy a magyar fizetőeszköz közel 9 hónapos csúcsra jutott az euróval és mintegy 14 hónapos tetőpontra a dollárral szemben. A múlt havi magyar piaci folyamatok rövid bemutatása után két piaci piaci szereplő a portfolio.hu kérdésére arról fejti ki véleményét, hogy merre mozoghat rövid és közép távon tovább a forint, illetve melyek a főbb belső és külső mozgatórugók, kockázati tényezők. Arra az érdekes piaci helyzetre is választ kapunk, hogy a dollár hanyatlása (az euró erősödése) mellett miért erősödik a forint is az euróval szemben.

Leszállt a gyorsvonatról a forint - nem véletlenül. 261-en kezdte és 256.50 körül fejezte be a novemberi hónapot a forint az euróval szemben (kb. 1.7%-os erősödés). Hó közben a kurzus a 255.50-262.50-es, a korábbi hónapokhoz képest szűknek mondható sávban maradt, az árfolyam minimálisan erősödő trendet mutatott. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a korábbi hetek száguldása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés