Előfizetői tartalom

Szuperhatalmak árnyékában - az ázsiai Szilícium-völgy

Portfolio
Az ázsiai befektetésekben gondolkodók számára további háttéranyagot szolgáltatva folytatjuk sorozatunkat, amelyben a térség gyorsan fejlődő országairól, úgynevezett kistigriseiről írunk. Első körben Szingapúrral, a legkisebb állammal ismerkedtünk meg, utána pedig a világ tizedik legnagyobb gazdaságával rendelkező Dél-Koreával. A mostani cikk tárgya Tajvan. Tajvan - a többi kistigrishez hasonlóan - rendkívül szegény ország volt az előző évszázad közepén, mára azonban Ázsia leggazdagabb országai között találhatjuk. A szigetország a világ vezető chipgyártója és negyedik legnagyobb félvezető előállítója, ami méreteit tekintve kap igazi jelentőséget. Nem véletlen hát a kifejezés, itt található az ázsiai "Szilícium-völgy".

Tervutasításos iparosítás. Annak ellenére, hogy a világ legfejlettebb ipari országai között található, Tajvan egyik érdekessége, hogy a fiatalabb demokráciát találhatunk ott, mint hazánkban. A szigetország második világháború utáni függetlenedésekor jelentős gazdasági problémákkal szembesült. A kommunisták hatalomszerzése Kínában ugyanis elvágta a nyersanyagokban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés