Előfizetői tartalom

Miért zuhant a dollár? - Nincs messze a történelmi mélypont

Portfolio
A pénteki jelentős gyengülést a tegnap este indult újabb kereskedési szakaszban további dollárgyengülés, majd visszaerősödés követte. Az euróval szembeni jegyzések 1.3180 körülig, 2005 márciusa óta nem tapasztalt szintre jutottak, amely csupán mintegy 3.5%-ra van a dollár 2005 eleji eddigi történelmi mélypontjától. jelenleg 1.31 körül kereskednek a legfőbb devizapárban. A jennel szemben 2.5 hónapja leggyengébb szintjén jegyzik a zöldhasút. A külkereskedelmi partnerek súlyát figyelembe véve készített, több főbb devizával szembeni árfolyam-mozgást tartalmazó dollár-index az utóbbi napokban jelentős nominális csökkenést mutatott, a jelenlegi 83.5 pont körüli érték csupán kissé több mint 6%-ra van az elmúlt 22 év során regisztrált legalacsonyabb értéktől. Ez tehát valamennyi fontosabb devizával szembeni átfogó dollárgyengélkedést mutat. A zöldhasú elmúlt napokbeli hanyatlása mögött több tényező szerencsétlen időbeli egybeesése húzódik meg, de alapvetően nem teljesen váratlan a piac számára. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy csak a gyengülés felé vezethet a dollár útja, számos fontos e heti makroesemény áll ugyanis előttünk.

Melyek voltak most a főbb mozgatórugók?. eurusdcomp Amint pénteki rövid elemzésünkben is jeleztük: a dollár látványos értékvesztése elsősorban a főbb devizák kamatkülönbségei közötti várható változásokkal áll összefüggésben. A határon átnyúló befektetések rohamosan terjednek, amellyel párhuzamosan felerősödött az árfolyam-fedezési igény is. Ezek az ügyletek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés