Előfizetői tartalom

Miért nem emelkedett hétfőn a kamatszint? Megszólalt egy galamb is (Neményi)

Portfolio
A tetőzés közelében van a magyarországi kamatemelési ciklus és el kell kerülni a túlszigorítást (a kamatok túl magas szintre emelését), mert az a forint túlzott mértékű reálfelértékelődéséhez vezetne, ami rontaná a versenyképességet és szükségtelen gazdasági növekedési áldozatokat hozna - jelentette ki a Reutersnek adott interjújában Neményi Judit. A Monetáris Tanács galamb beállítottságú tagja hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem "adták fel" a 2008-as inflációs célt azok a tagok, akik hétfőn a kamatszint tartására szavaztak. Éppen ellenkezőleg: a döntés az inflációs célkövetés rendszeréből következik - tette hozzá.

Ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy a jegybanki stáb által készített inflációs előrejelzés csak egy szempontot jelent a kamatdöntés során mérlegelendő tényezők közül. A stáb 2008-ra 4.2%-ról 4.1%-ra csökkentette az éves átlagos pénzromlási ütemre vonatkozó előrejelzést. Ez továbbra is kívül esik a jegybank által árstabilitásként értelmezett 3%-os inflációs cél...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés