Előfizetői tartalom

Szokatlan módon negatív lesz a decemberi áht-egyenleg - miért?

Portfolio
A Pénzügyminisztérium friss prognózisa alapján decemberre szokatlan módon 24.9 milliárd forintos deficit várható az államháztartásban (helyi önkormányzatok nélküli pénzforgalmi szemléletű hiány). Az év utolsó hónapjában a meglóduló adó- és járulékbevételek miatt rendszerint erőteljes többlettel szokott zárni az államháztartás. Most ez egy technikai ok miatt nem így lesz.

Az egész évre jelzett pénzforgalmi szemléletű friss deficitszám 2056.4 milliárd forint, melyből 352 milliárdot az NA Zrt.-től átvállalt hitelek összege teszi ki (azaz a "nettó" deficit 1704.4 mrd Ft). A PM novemberben már 60 milliárd forintot átvállalt az említett adósságból, 292 milliárdot viszont csak decemberben fog. Ez utóbbi tételtől azonban kissé elmarad a tervezett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés