Előfizetői tartalom

Energiaár tapossa az inflációs féket az euró-zónában (2.)

Portfolio
Ahogy azt világszinten láthatjuk az euró-zónában is az energiaárak fékezik az inflációt, a maginfláció azonban némileg gyorsult. Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint októberben az árak 0.1 százalékkal voltak magasabban, mint az előző hónapban, és 1.6 százalékkal tavaly októberhez képest. Ez az előzetes jelentésnek, illetve a várakozásoknak is megfelelő ütem.

Az élelmiszer és energiahordozók termékkörének volatilis áringadozását kisimító év/év maginfláció októberben 1.6 százalékra gyorsult az előző havi 1.5 százalék után. Ez valószínűleg a múltbeli magas olajárak begyűrűzésének tudható be, amit az EKB másodlagos inflációs hatásnak hív.Miután ez emeli az inflációs várakozásokat, minden bizonnyal újabb érvet kapott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés