Előfizetői tartalom

Beütött a csomag: már szeptemberben csökkentek a reálbérek! (2.)

Portfolio
Szeptemberben a látványosan visszaeső bérnövekedési tempó, a növekvő munkaerőterhek és a megugró infláció hatására egy csapásra negatív lett a reálkeresetek éves változását kifejező index. Az első őszi hónapban 5,9 százalékos volt a fogyasztói árak egy évre visszatekintő emelkedése, eközben a nettó bérek mindössze 4 százalékkal bővültek.

A béralakulás nagy meglepetésnek mondható, ugyanis a korábbi hónapokban látványosan gyorsult a bérkiáramlás üteme, augusztusban már két számjegyű dinamikát jelzett a Központi Statisztikai Hivatal. A mostani látványos visszaesés arra utal, hogy a magánszektor egyszerűen a szeptemberi kiigazítási intézkedések (például a járulékemelés és a természetbeni juttatások magasabb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés