Előfizetői tartalom

Tovább romlott a német üzleti hangulat - újabb mélyponton a ZEW

Portfolio
A várakozásokkal ellentétben tovább romlott a német üzleti vezetők hangulata a ZEW-felmérés alapján. Így az ebből készített mutató újabb mélypontra került, 1993 márciusa óta nem volt ilyen pesszimista a hangulat. A helyzetet érdekessége, hogy felmérés egyik almutatója történelmi csúcsára emelkedett. Hasonló képet mutat az is, hogy a német gazdaság egy másik, hasonló hangulat indexe, az Ifo, pedig csúcsának közelében tartózkodik. A két mutató jellemzően együtt mozog, most valószínűleg az adatfelvétel különbsége okozza a szakadékot.

Sorozatban tizedszerre jelent gyengülést az üzleti vezetők hangulatában a ZEW gazdaságkutató intézet. A felmérésből készített ZEW-index így az előző havi -27.4-ről -28.5 pontra esett novemberben, ami több mint 13 éve legrosszabb hangulatot jelenti. Elemzők arra számítottak, hogy erősödni fog a bizalom. A kutatók azonban kiemelték, a mostani volt hosszú ideje a legkisebb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés