Előfizetői tartalom

Felpörgőben a mezőgazdasági termelői árak

Portfolio
Az agrártermékek termelőiár-szintje idén január-szeptemberben 9.4%-kal, ezen belül szeptemberben 13.5%-kal növekedett az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Január-augusztusban még 8.1%-os, önmagában augusztusban 10.3%-os volt az áremelkedés üteme. Január-júliusban pedig 6-9%-os, önmagában júliusban 10.5%-os volt az éves drágulási ütem. Az elmúlt három hónap adatait nézve az látszik, hogy az árindex felfelé húzása mögött mind a növényi, mind az állati termékek áralakulása meghúzódik.

Január-szeptembert tekintve a növényi termékek árszínvonala 16.1%-kal, az élő állatoké és állati termékeké 3.5%-kal emelkedett. A volatilis zöldség- és gyümölcsárak nélküli árindex is egyre nagyobb emelkedést mutat, mely a monetáris politika számára is figyelmezető jelként szolgálhat. A mezőgazdasági termelés ráfordításainak árszintje 5.4%-kal volt magasabb a 2005....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés