Előfizetői tartalom

Elszáll-e jövőre a nyugdíj- és egészségbiztosítási kassza hiánya?

Portfolio
A társadalombiztosítási alapok (Nyugdíjbiztosítási Alap és Egészségbiztosítási Alap) bevételi előirányzatait összességében megalapozottnak tartja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2007-es költségvetési törvényjavaslatról pénteken megjelent véleményében. A kiadásokhoz való hozzájárulást pedig a központi költségvetés - a 2006. évi szinten - a 2007. évben is biztosítja. A véleményben az ÁSZ rögzíti, hogy a kiadási oldalon a gyógyító-megelőző egészségügyi ellátás, a gyógyszertámogatási, valamint a gyógyászati segédeszköz előirányzat betartását tartja kockázatosnak. Megítélése szerint az előkészítettség jelenlegi fázisa miatt bizonytalan, hogy az egészségügyi reform a kiadások tervezett csökkentését meg fogja-e szakmailag alapozni.

A Nyugdíjbiztosítási Alap (Ny. Alap) hiánya az idei évben már elérheti a 113 Mrd Ft-ot, az Egészségbiztosítási Alap (E. Alap) hiánya pedig a 158 Mrd Ft-ot. Az Ny. Alap kiadásai a 2004. évről a 2006. évre 23.5%-kal, az E. Alap kiadásai 17.1%-kal emelkedtek. Ezen belül is figyelemre méltó a gyógyszerkiadások 29.8%-os és a gyógyító-megelőző ellátás 8.7%-os növekedése. Mindezen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés