FONTOS Az új szakasz nem most kezdődik: folytatódhat a kamatcsökkentés Magyarországon
 
Előfizetői tartalom

Könnyítés jön a szolidaritási adónál - jól jár az Egis, a Richter és a Graphisoft (2.)

Portfolio
Az Audi harcossága nyomán a kutatás-fejlesztési ráfordítások minden vállalat számára leírhatóak lesznek a szeptembertől életbe lépett 4%-os szolidaritási adó alapjából, ezt tartalmazza egy ma a kormány elő kerülő javaslat - értesült a Népszabadság. Mivel tavaly mintegy 100 milliárd forintos K+F jellegű kiadást számoltak el a cégek, így a büdzsé mintegy 4-5 milliárd forintról mondhat le a döntés nyomán. Várható azonban, hogy a papíron kimutatott ilyen jellegű kiadások megemelkednek, így a tényleges bevételkiesés is megugorhat. A jövő évi költségvetési tervezetben 150 milliárd forintos bevételi előirányzat szerepel a társasági különadóból.

Ahhoz, hogy az Audi egy hete bejelentett javaslatával összhangban a K+F kiadások valóban levonhatóak legyenek a szolidaritási adó alapjából, valószínűleg visszamenőleges hatállyal kell módosítani a már szeptembertől élő adókötelezettségre vonatkozó jogszabályt. A kormány fenti engedménye elméletileg minden magyarországi vállalat számára könnyebbséget jelent, a gyakorlatban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés