Előfizetői tartalom

Kétkedő bizottsági jelentés - mikor lesz euró a régióban?

Portfolio
A régi országait robosztus, az euró-övezetet átlagos növekedését meghaladó gazdasági bővülés jellemezi, ami elsősorban az erős belföldi keresletnek, illetve az exportnak köszönhető az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint. Annak ellenére, hogy a főbb exportpiacokon mérséklődő növekedésre számítanak a brüsszeli elemzők, a régió országaiban továbbra is kiemelkedő gazdasági növekedés lehetséges. Mindezek ellenére a bizottsági jelentés megemlíti, hogy a fiskális egyensúlytalanságoknak, illetve a magas inflációnak köszönhetően egyre messzibbnek tűnik ezen országok EMU-csatlakozása.

Csehországban a belföldi fogyasztás, illetve a bruttó állóeszköz felhalmozás megugrása fűtötte a gazdaságot leginkább, így idénre 6 százalékos ütemben növekedhet a GDP. Jövőre várhatóan egy fenntarthatóbb szintre mérséklődik majd a cseh bővülés a világgazdasági környezet hűlésével párhuzamosan. Az Európai Bizottság szakemberei szerint 5 százalék körüli GDP-növekedés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés