Előfizetői tartalom

A cipész maradjon a kaptafánál: árstabilitás és monetáris politika

Portfolio
"A kis infláció olyan mint csak kicsit terhesnek lenni - az infláció felnöveli önmagát és hamar átlépi a kicsinek vélt mértéket" - érvel Dian Cohen nemzetközi hírű közgazdász. Az előbbi idézet is jelzi, hogy az inflációval, melyet a gazdaság egyfajta lázmérőjének is tekinthetünk, komolyan kell foglalkozni. A hőemelkedés bizonyos fokú problémákat jelez, de tisztában kell lenni vele, hogy a hőemelekdésből hamar láz lehet. Természetesen többféle lázcsillapító létezik eltérő mellékhatásokkal, a monetáris politikának tehát jó orvosnak kell lennie, hogy ezeket a káros mellékhatásokat minimalizálni lehessen. A közgazdaságtan egyik nagy kérdése volt az elmúlt évtizedekben, hogy az inflációval ösztönözhetjük-e a gazdasági növekedést illetve ehhez kapcsolódóan annak leszorításával milyen hátrányok érik a gazdaságot. Mint arra az idei közgazdasági Nobel-díj mögötti kutatások is megadták a választ, hamis az a feltételezés, hogy az infláció gerjesztésével - a láz növelésével - a gazdasági aktivitás tartósan növelhető, a munkanélküliség csökkenthető. A monetáris politikának mint egyfajta speciális orvosnak elsődleges feladata a láz csökkentése, de a terápiánál az egész beteg állapotára figyelemmel kell lennie. Ha nincs láz, akkor nagyobb az esély a tartós felépülésre, a hosszú és egészséges életre.

Árstabilitás, mint a monetáris politika elsődleges feladata. Az árstabilitás megteremtése és megtartása a monetáris politika jellegzetesen elsődleges feladata az egész világon. Ennek célszerűségéről a több kérdésben igen megosztott közgazdász társadalom is egyetért. Bár ma már elég egyértelműnek tűnik ez az elvárás, hosszú évtizedek tapasztalata vezetett oda, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés