Előfizetői tartalom

Elcsúsztak, újabb próbálkozás 3 év múlva (litván úti beszámoló)

Portfolio
"Először nekünk kell elvégezni a házi feladatunkat", azután fogalmazhatunk meg kritikát külső tényezőkkel: az esetlegesen diszkriminatív döntéssel, illetve a maastrichti kritériumok gazdasági ésszerűségével kapcsolatban - hangsúlyozta Dr. Raimondas Kuodis, a litván nemzeti bank közgazdasági osztályának vezetője egy e heti vilniusi sajtófogadáson. Kijelentése arra utal, hogy a balti állam inflációs referenciaértéke idén nyáron kevesebb mint 0.1%-ponttal haladta meg a maastrichti kritériumokban lefektetett küszöbszintet (és várható volt az infláció emelkedése), így az Európai Bizottság, illetve az Európai Központi Bank nem engedte a litvánok 2007 januárra tervezett euró-bevezetését. 2007-től újból készülni kezdünk a pénzcserére, melyet most 2010-re tervezünk - ezt hivatalosan először a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóútja keretében a litván fővárosban járt magyar sajtósoknak jelentette be Reinoldijus Sarkinas litván jegybankelnök. A gázárak alakulásától függően azonban a pénzcsere akár 2009-re is előrejöhet.

A litván gazdaság valóban csak az inflációs kritérium teljesítésével marad(t) adós, hiszen a bruttó adósságállomány a GDP 20%-a alatt van, a fizetőeszköz, a litas 3.45-ös árfolyamon az euróhoz rögzített (azaz nincs árfolyam-ingadozás). A hosszú távú kamatok az euró-zóna megfelelő értékét csak kis mértékben haladják meg (a fixált árfolyam miatt a litván kamatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés