Előfizetői tartalom

Mi is az a szegénység? Hányan küzdenek vele Magyarországon?

Portfolio
Bár a szegénységet többféle módon is meg lehet határozni, az azonban közös, hogy annak kockázatát elsősorban a háztartáson belüli keresők és eltartottak száma, a munkanélküliség, illetve a keresők munkaerő-piaci pozíciója, valamint a háztartáson belüli gyermekek száma befolyásolja érdemben - derül ki a "Jövedelmi helyzet, jövedelem-eloszlás 2004" című, a Központi Statisztikai Hivatal által a héten megjelentett tanulmánykötet egyik anyagából. Éltető Ödön és Havasi Éva egyrészt a 2004-es jövedelmi felvétel eredményeiből von le következtetéseket, másrészt ezen adatokat összeveti az 1995-ös felvétel eredményeivel is, így közel egy évtized fejleményeiről tudnak objektív véleményt alkotni. A hasznos tanulmányból csupán néhány érdekes tényt emelünk ki, ami a szegények helyzetét, arányát és gondolatait tükrözi.

Mi is az a szegénység? - Hányan tapasztalták már meg?. A szegénységet gyakran a jövedelmek eloszlása szempontjából egyenlőtlenségi kérdésként tekinti a szakirodalom; a magyar gyakorlatban elterjedt még a lakosság legszegényebb tizedének és huszadának vizsgálata is. 2005-ben az alsó jövedelmi huszadban az éves jövedelem egy főre vetítve legfeljebb 216.998 Ft, az alsó tizedben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés