Előfizetői tartalom

Újabb kihívás előtt 2007 elején a kormány - jelentős kamatcsökkenés jöhet (Morgan Stanley)

Portfolio
2007 elején, miután újabb jelentős hatósági áremelések következnek be, illetve a közszféra bérbefagyasztása miatti tiltakozások felerősödhetnek, a néhány héttel ezelőttinél is komolyabb nyomásgyakorlással kell szembe néznie a magyar kormánynak - jósolja a napokban megjelent magyar piaci elemzésében Oliver Weeks. A Morgan Stanley londoni elemzője úgy látja, hogy a kormány költségvetési kiigazítási és reformtörekvései rövid távon (2007-ben) egyelőre még nincsenek veszélyben, ugyanakkor a 2010-es választásokhoz közeledve ez az elkötelezettség megkophat. A befektetési bank szakértője szerint 2007 elején a jegybank által jósoltnál (8% körül) is magasabb szinten, 9% körül tetőzhet az éves alapú infláció, majd a jövő év végére 5% körülre mérséklődhet a pénzromlás üteme.

Az utolsó kamatemelés jöhet jövő héten. Az elemző a 2008-as inflációs kilátásokkal (jelenleg már erre figyel az MNB) kapcsolatban két dologra hívja fel a figyelmet: egyrészt a 2008-as újabb gázár-emelés a jelenlegi olajár-kilátások mellett kisebb valószínűségű (ennek elmaradása mintegy 0.6-0.7%-ponttal csökkentheti a 2008-as head-line inflációt, melyet augusztusban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés