Előfizetői tartalom

Legalább 200 mrd Ft-unk bánja a szeptemberi politikai feszültséget - reformtervek a kormánytól

Portfolio
Az elmúlt hetek politikai feszültségei növelték a befektetők hozamelvárásait az állampapírpiacon, így "a következő négy évben összesen több mint 200 milliárd forinttal növekednek az államháztartás kamatkiadásai, ami jelentősen szűkíti az elosztható forrásokat más területeken" - hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett "A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetésének keretei" címet viselő dokumentum. Mindez azt is jelenti, hogy a konvergencia-programban feltételezettekhez képest kedvezőtlenebbé vált a prognózis a kamatkiadások területén. A dokumentum továbbá rögzíti a 2007-2010 közötti évekre vonatkozó tervezett hiányszámokat, illetve a fontosabb költségvetési irányelveket, valamint - inkább az általánosságok szintjén - vázolja a fontosabb reformterületeken tervezett változtatásokat is.

A kiigazítás keretfeltételei. Amint reggel már beszámoltunk róla: az államháztartási hiány pénzforgalmi szemléletben a GDP 8.2%-át teheti ki jövőre, 4.1%-át 2008-ban, 3.3%-át 2009-ben és 2.9%-át 2010-ben. A 2007-es deficitszám 1.4%-ponttal alacsonyabb lehet, ha a büdzsé még az idén átvállalja a Nemzeti Autópálya Zrt.-től a sztrádaépítésekkel kapcsolatos adósságot....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés