Előfizetői tartalom

Hamarabb jön az "árhullám" - nem lesz tartós a forinterősödés

Portfolio
A szeptemberi 5.9%-os éves alapú infláció októberben 6.2%-ra, majd decemberben 6.4%-ra emelkedhet és arra lehet számítani, hogy a korábban feltételezettnél hamarabb jelenik meg a kormány adó- és áremeléseinek hatása az inflációban - derül ki a Reuters által végzett havi elemzői felmérésből. Az éves átlagos infláció így idén 3.9%-ot tehet ki, mely jövőre 6.4%-ra változhat. A pénzromlási ütemmel kapcsolatos kilátások nyomán a választ adók - a portfolio.hu tegnapi felmérésével összhangban - arra számítanak, hogy jövő kedden a jegybanki alapkamat 25 bp-tal történő emeléséről születhet döntés, év végére pedig további 50 bp-tal 8.50%-ra változik a ráta . Jövő év végén az éves alapú infláció 4.5%-ra mérséklődhet, így 2007-ben összesen 100 bp-os kamatcsökkentést (7.5%-ra) valószínűsít a konszenzus.

A Reuters által megkérdezett 20 piaci szakértőből 12 szerint 25 bp-os, 6 elemző 50 bp-os kamatemelést tartott valószínűnek október 24-én, míg 2 választ adó szerint változatlan (7.75%-os) marad az alapkamat. A portfolio.hu felmérésének eredményeit az alábbi cikk tartalmazza:Kapcsolódó cikkünk2006.10.18 15:52 Mekkora kamatemelés lesz kedden - merre tovább forint? (frissítve)Jelenleg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés