Előfizetői tartalom

GKI: 3% körüli GDP-növekedés és 2005-ös reálbérszint várható jövőre

Portfolio
Előrejelzéseinkben abból indulunk, hogy a belpolitikai helyzet stabilizálódik, a költségvetési kiigazítás megtörténik és a tervezett reformok beindulnak - hangsúlyozta Vértes András, a GKI Zrt. elnöke a mai sajtótájékoztatón a 2006-os és 2007-es gazdasági előrejelzések ismertetése előtt. Hozzátette: amennyiben a kiigazítás, illetve a reformok a várakozásoknál puhábbra sikerülnek, illetve a belpolitikai helyzet destabilizálódik, az akár pénzügyi krízishez is vezethet. Fokozott a közbülső kimenetelnek a kockázata, azaz bár a 2007-es költségvetés összhangban lesz a konvergencia-programmal, de a reformszándék (a különféle ellenállások miatt) eltompul - egészítette ki Akar László vezérigazgató. Egy ilyen forgatókönyv még nem érintené érdemben a 2007-es előrejelzés költségvetési, illetve makrogazdasági számait, de alapvetően rontaná a 2008-as és 2009-es növekedési és deficitpályát.

Jól jön az európai konjunktúra nekünk. A külső környezetben várható fejleményekkel kapcsolatban Vértes jelezte: arra számítanak, hogy jövőre az amerikai és az európai növekedés lassul az idei ütemhez képest, de elsősorban az európai növekedés továbbra is dinamikus marad. Mivel a belső kereslet helyett (mely a kiigazító intézkedések miatt lassul) elsősorban az európai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés