Előfizetői tartalom

62.8 mrd Ft-os októberi hiányprognózis - miért volt 70 mrd Ft-tal jobb a szeptemberi áht-egyenleg?

Portfolio
Októberre 62.8 miliárdos hiányprognózist fogalmazott meg a Pénzügyminisztérium - derült ki a mai államháztartási sajtótájékoztatón. Az előzetes adatoknak megfelelően a Pénzügyminisztérium által jósolt 142.7 milliárd forinttal szemben csupán 70.2 milliárd forintos deficittel zárta a szeptemberi hónapot az államháztartás (helyi önkormányzatok nélküli pénzforgalmi szemléletű hiány). Ez egynegyed részben a kiadások vártnál alacsonyabban, háromnegyed részben a bevételek vártnál magasabban alakulásával magyarázható - mondta el Várfalvi István, a tárca szakállamtitkára.

A tervezettnél több bevétel származott ÁFA-ból (előrehozott vásárlás augusztusban a szeptemberi ÁFA-emelés miatt), jövedéki adóból, illetve SZJA-ból. Utóbbi kapcsán Várfalvi elmondta: az APEH jelzése alapján a versenyszférában a szeptemberben esedékes mozgó bérkifizetéseket előrehozták augusztusra (ennek hatása szeptemberben jelentkezett az államháztartásban). ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés