Előfizetői tartalom

350 mrd Ft-os előrehozott adósságátvállalást tervez a PM (2.)

Portfolio
Várható, hogy az év végén az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya önkormányzatok nélkül nem fogja meghaladni GDP arányosan a 7.6%-ot - hangzott el a Pénzügyminisztérium mai sajtótájékoztatóján. A tárca legfrissebb előrejelzése szerint ez 7.5% lehet. Most, hogy már mind közelebb vagyunk az év végéhez és a deficit "inkább jobb lesz, mint rosszabb, megvizsgáljuk, hogy az NA Zrt. hiteleit átvállaljuk-e" - jelentette be Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára. Ez a vizsgálat másfél héten belül be is fejeződik. A szóban forgó hitelátvállalás az NA Zrt.-nek döntően az MFB Zrt.-től felvett hiteleire vonatkozik, melyek mintegy 350 milliárd forintot tesznek ki. A pontos összeg attól függ, hogy az év végéig mennyi autópálya-építés fejeződik be.

Várfalvi hangsúlyozta, hogy az adósságátvállalás előrehozása - melyet szakmailag indokoltnak tartanak - csak az idei évi pénzforgalmi szemléletű hiányszámot érintené (a GDP 1.5%-pontjával növelné meg a 7.5%-os friss prognózist, azaz az 1760 milliárd közeli egész éves hiány 350 milliárddal nőne meg). Fontos, hogy az unió számára fontos és a konvergencia-programban szereplő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés