Előfizetői tartalom

Túl a csúcson (?) a világgazdasági növekedés - célt módosító spekulatív tőke

Portfolio
Az elmúlt 4-5 éves időszak egyik legkedvezőbb évének számít az idei, a gazdasági adatok arra utalnak, hogy a dinamikus növekedés 2006 őszére elérte a csúcsot, vagy már túl is jutott azon - hangzott el a Kopint-Datorg kutatóintézet mai, őszi gazdasági összefoglaló sajtótájékoztatóján. A növekedés két fő motorjának keresleti oldalról az Egyesült Államok és Kína számít. Míg előbbi ország növekedési üteme már érdemi lassulásnak indult, addig utóbbi ország bővülési üteme az emelkedő olajárak ellenére sem veszt a lendületéből jövőre sem - mondta Nagy Katalin, az intézet igazgatója.

Az euró-zónában az elmúlt 6 év, ezen belül Németországban az elmúlt 5 év leggyorsabb növekedése várható idénre. A kilátások azonban már nem ennyire kedvezőek: a legtöbb konjunktúrabarométer a sokéves átlag felett jár. Ez azt vetíti előre, hogy a növekedés mérsékelt lassulása várható. Megjegyzendő, hogy a kedvező konjunkturális klíma ellenére a költségvetési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés