Előfizetői tartalom

Közel az öngólhoz - meddig emelhetőek még az adók?

Portfolio
Az elmúlt másfél évszázadban jelentősen megnőtt a kormányzat szerepe a gazdaságban. Amíg 1870-ben a költségvetési kiadások a GDP alig 8 százalékát tették ki a fejlett országok körében, az 50-es évekre 30 százalék fölé növekedett ez az arány, az elmúlt években pedig átlagosan 45 százalékos körül alakult. A kiadásokkal párhuzamosan természetesen az adóbevételek, és ezzel az adóterhelés átlagos szintje is nőtt. A Morgan Stanley elemzője, David Miles azt a kérdést boncolgatja, vajon tovább folytatódhat-e ez a tendencia.

Kezdetnek lássuk, mitől is égető ez a probléma. Laffer elmélete szerint található az átlagos adóterhelésnek egy olyan szintje, ahol már egy további emelés a gazdaság vállára olyan plusz terheket rak, amelyektől a tényleges adóbevételek csökkennek. Ez a pont a Laffer-görbe csúcspontja, amely görbe az adó és az abból származó bevételek közötti kapcsolatot mutatja. Arra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés