Előfizetői tartalom

Jóval gyorsabb lesz a jövő évi GDP-növekedés, mint a kormány jelzi?

Portfolio
A jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó júliusi várakozását 3.0%-ról 2.8%-ra csökkentette ma közzétett friss előrejelzésében a Kopint-Datorg kutatóintézet, azonban ez továbbra is lényegesen meghaladja a konvergencia-programban jelzett növekedési ütemet (2.2%). Palócz Éva tudományos vezérigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón ennek okaként elmondta, hogy bár a kormányéval összhangban lévő magánfogyasztás-csökkenéssel számolnak jövőre (0.7%), ez azonban az importra a kormány által jelzettnél erőteljesebb visszafogó hatással lesz. Emiatt a nettó exportnövekedés mintegy 2.5%-os lehet és mivel a nettó export érdemi súllyal rendelkezik a GDP-számításban, emiatt lehet a gazdasági növekedés érdemben gyorsabb, mint a kormányzat által eddig ismertetett prognózis.

A Kopint-Datorg az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését 4.3%-ról 4.0%-ra módosította. Ennek legfőbb oka, hogy a beruházás-növekedési előrejelzést jelentősen (5.9%-ról 2.0%-ra) csökkentették az első két negyedéves, csalódást keltő adatok nyomán. Jövőre a beáramló EU-pénzek hatását is figyelembe véve is csak 2.5%-os beruházás-bővüléssel számolnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés