Előfizetői tartalom

Mekkorát dobott a csomag eddig az infláción? - Holnap reggel kiderül

Portfolio
Várhatóan igen nagy ugrást mutat a holnap reggel 9-kor megjelenő szeptemberi éves inflációs adat augusztushoz képest: a piac 5.1-5.2%-os rátára számít a megelőző havi 3.5% után. A háttérben elsősorban a szeptember elsejei ÁFA-emelés, illetve a hatósági áremelések most kiütköző hatása lehet az elsődleges. Érdemes hangsúlyozni, hogy az előrejelzési bizonytalanság most a korábbiaknál jóval nagyobb, ugyanis nem pontosan becsülhető, hogy pl. az ÁFA-emelés milyen ütemben jelenik meg már a szeptemberi adatokban.

Az élelmiszerárak, a tömegközlekedési díjszabás emelkedése, illetve az energiaár-emelések szintén felfelé húzzák a drágulás mértékét, de nehezen becsülhető, hogy milyen mértékben (pl. az augusztusi gázáremelés milyen mértékben szűrődik már át). Egy bizonyos: a korábbi árfelhajtó tényező (üzemanyagárak) most éppen kissé lefelé húzhatja a teljes indexet a szeptemberi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés